top of page

Dobrovolnický program v nemocnici Jihlava funguje od roku 2009.

Aktualizováno: 7. 6. 2023

Dobrovolníci tu nabízí pacientům kvalitní trávení volného času a zpestření nemocniční rutiny, ať už individuálními nebo skupinovými aktivitami.


Mezi individuální aktivity pro pacienty patří canisterapie a návštěvy společníků (povídání, čtení z knihy nebo novin a procházky). Novinkou loňského roku je pojízdná knihovna, výlety po krásách České republiky, do zahraničních destinací či na pláž nebo do lesa pomocí virtuální reality a fotokoutek.


Skupinovými aktivitami, které realizujeme především na pracovní terapii geriatrie

ve spolupráci se sestřičkou Hankou Stokláskovou, se rozumí rozkvetlá nemocnice (osazování truhlíků pro výzdobu chodeb a oddělení), hraní na kytaru a zpívání,tematická vystoupení škol či školek nebo cestopisné přednášky. Díky Střední škole stavební Jihlava máme v zahradě nový vysoký truhlík, ke kterému se dá zajet s vozíkem.


Ve spolupráci s duchovní péčí pořádáme mše a naši dobrovolníci na ně doprovází pacienty.


Spolupracujeme s Oblastní charitou Jihlava, která nám mimo jiné pomáhá financovat supervizi pro dobrovolníky. Pravidelně se účastníme jejich dobrovolnického plesu

s oceněním „Dobroch“. Jejich nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Erko Jihlava pravidelně přichází s tanečním vystoupení, jako Mikuláš s čertem a jednou měsíčně nám vyzdobí nástěnku.



Naši dobrovolníci působí především na Oddělení geriatrie a následné péče včetně paliativy, interním, ortopedicko-traumatologickém, dětském, onkologickém a neurologickém oddělení.



Dalším polem působnosti dobrovolnického programu jsou aktivity pro zaměstnance, které realizujeme v rámci psychosociální péče - jako prevenci syndromu vyhoření, podporu relaxace a tvoření pozitivních zážitků v nemocnici. V loňském roce jsme pro ně uspořádali dvě canisterapie, koncert kapely “Kdo má čas”, vánoční dílnu na tvorbu adventních věnců, v první polovině roku pravidelné výtvarné dílny vedené arteterapeutkou a v neposlední řadě v listopadu vznikl nový nemocniční pěvecký sbor “Vedlejší účinky”, který kromě pravidelných zkoušek zvládl zrealizovat také vánoční koncert v nemocniční kapli nejen

pro pacienty a rodinné příslušníky.


V letošním roce nabízíme nové aktivity - filmy, workshopy a přednášky.


Některé aktivity jsou otevřené také široké veřejnosti. Jsou to například Velikonoční a Vánoční strom přání, bazárek výrobků pacientů z geriatrie, bleší trh nebo filmy, koncerty

a přednášky.


Dejte svému volnému času nový rozměr! A rozšiřte řady dobrovolníků v nemocnici Jihlava






49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page