top of page

Nominace na cenu Ď pro paní Lenku

V těchto dnech jsou postupně zveřejňovány na facebooku nominace Ceny Ď.

Je to poděkování lidem, kteří nezištně pomáhají a zároveň jsou inspirací pro druhé.

Na tuto cenu Diakonice ČCE - středisko Myslibořice nominovala dobrovolnici

paní Lenku Němcovou se svými dětmi.

"S paní Němcovou a jejími dětmi jsem se poprvé potkala na konci roku 2021, kdy si zaregistrovala několik přání v rámci projektu „Ježíškova vnoučata“. I když tenkrát, díky „covidovým“ opatřením, bylo velmi omezené osobní setkání s obdarovaným, paní Němcová přijela i se svými dětmi, mnoha balíčky a spontánně obdarovávala naše seniory. Ti byli velmi nadšeni, hlavně z dětí, které se hned chovaly, jako by obdarované znaly léta", popisuje události paní Blanka Veselská, která se stará o dárce i dobrovolníky.



O Velikonocích radost pokračovala z přáníček, vyrobených kuřátek a vajíček pro radost všem seniorům. V Myslibořicích je to téměř 150 osob.

Další setkání proběhlo až loni před Vánocemi, a to opět při projektu „Ježíškova vnoučata“. Tentokrát jedno z přání, které si paní Němcová s dětmi vybrala, bylo pečení vánočního cukroví s babičkami vč. nákupu surovin. Během pečení samozřejmě pomáhaly děti paní Němcové, pětiletá Lenička a sedmiletý Míša.

Od té doby již děti s maminkou navštívily středisko několikrát. Přivezly kytičky a drobnosti

k MDŽ, přijely na velikonoční tvoření a pálení čarodějnic. Před nedávnem malý Míša vyprávěl všem o včelách, o které se sám stará.

Vždycky s sebou nezapomenou vzít potřebné rekvizity, něco dobrého na zub a také řadu úkolů a kvízů pro seniory.

Při poslední jejich návštěvě, která proběhla během benefičního koncertu „Odpoledne s dechovkou“, přijely

v krojích. Opět děti spolu s maminkou pomáhaly, přivážely seniory

na koncert, rozdávaly občerstvení

a nakonec pomáhaly i s úklidem.

Během návštěv dochází k vzájemnému nezištnému obdarovávání. Senioři během setkávání pookřejí, spolupracují s dětmi, snaží se co nejlépe „splnit“ úkoly a děti zase naopak vidí, jak vypadá opravdové stáří a jak je důležité pomáhat a rozdávat úsměv. Doma již prarodiče nemají.

Maminka s dětmi dojíždí asi 40 km. Je ochotná věnovat spoustu času nejen přípravě celého setkání, ale také i spoustu energie během setkání samotného. I to přesto, že doma mají velkou farmu. Čas, který stráví u nás, musí paní Němcová dohnat jindy. Díky samozřejmě patří i jejich tatínkovi, který v době nepřítomnosti zbytku rodiny pracuje na farmě sám.

"Jsem přesvědčená, že jsou všichni tři velkým příkladem pro ostatní. S jakou nezištností, samozřejmostí a přirozeností dokážou komunikovat se starými lidmi a zároveň rozdávat radost.", dodává na závěr paní Veselská.

Podpořit nominaci můžete na facebooku https://www.facebook.com/profile.php?id=100057139492723 sdílením konkrétní osoby.

33 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page