top of page

Z lesa do Národního muzea (příběh kampaně "Naši mecenáši")

I takový počin jako je darovat lesní pozemek vede až k převzetí několika ocenění.

Manželé Bártovi z Kněžic věnovali pozemek na veřejně prospěšné účely, pro praktické vzdělávání dětí a mládeže. Odstěhovali se do města a tím ztratili čas na obnovu lesního porostu. Lesní pozemek nedaleko ekocentra Chaloupky Kněžice dostal tak nového majitele, neziskovou organizaci Chaloupky, o.p.s. A Gymnázium Jihlava hledalo prostor pro výsadbu.

Vznikl nápad - pilotní projekt Školní les.


A letos se v Národním muzeu v Praze uskutečnilo slavnostní vyhlášení vítězů šestého ročníku Cen SDGs, kde Asociace společenské odpovědnosti ocenila udržitelné projekty, jejich snahu o zdravější planetu i její obyvatele a naplňování Cílů udržitelného rozvoje od OSN (SDGs).


Školní les byl oceněn 2. místem v kategorii "Změna klimatu".

Na projektu se podílejí vzdělávací instituce Chaloupky, Tereza, Gymnázium Jihlava s odbornou podporou Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny a další organizace.

Projekt podporuje učení praxí a v reálném prostředí posiluje vztah dětí k přírodě a vede je

k ekologicky odpovědnému jednání a udržitelnému způsobu života.

Zároveň zvítězili v programu Hello Země , který si vybíral z 326 projektů přihlášených

do Cen SDGs.

Klienti Hello bank! svým hlasováním zařadili Školní les na 1. místo, které znamená dar ve výši 500.000 Kč na další rozvoj projektu. Ceny převzal ředitel organizace Jozef Zetěk a Martin Kříž, programový ředitel




Školní les již ocenil i Kraj Vysočina jako Skutek roku 2021 v oblasti Životní prostředí

a zemědělství. Co všechno obnáší založení

a péče o školní les představuje medailonek.




"V roce 2023 uvedeme ve spolupráci s Českou televizí film dokumentující environmentální žal i naději na příkladu lesa na Vysočině pod názvem Lesní žal. Rádi bychom počet školních lesů rozšířili na dvacet, včetně tzv. školních lesů do kapsy, které jsou pod patronací vzdělávacího centra Tereza", upřesňuje další směr pan ředitel Jozef Zetěk.



8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page